Γεννήθηκα στους Αμπελοκήπους, όπου και κατοικώ μέχρι σήμερα. Σπούδασα Συντήρηση Έργων Τέχνης και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Έχω εκλεγεί δύο φορές Σύμβουλος του 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων και στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010 εκλέχθηκα Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.

Αντιλαμβάνομαι τη πόλη σαν πόλο οικονομικής, κοινωνικής, ιδεολογικής και πολιτισμικής εξέλιξης και πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε σύγχρονες δομές και διαδικασίες για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά της και την ευημερία της τον 21ο αιώνα.

Επικοινωνία: jyennimata@hotmail.com και 6972095428

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σχολικές Επιτροπές, 14 ΝΠΔΔ χωρίς οργανισμό

Σχολικές Επιτροπές, 14 ΝΠΔΔ χωρίς οργανισμό.

Με την παράγραφο 2 του άρθρου 103  του νόμου 3852/2010, συγχωνεύτηκαν οι παλιές σχολικές επιτροπές από τις οποίες προήλθαν οι 14 Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Αθηναίων. Η ονομασία παρέμεινε «επιτροπές» και μας δυσκολεύει να κατανοήσουμε ότι πρόκειται για τα Διοικητικά Συμβούλια αυτών των ΝΠΔΔ.

Έργο κάθε σχολικής επιτροπής είναι η διαχείριση των πιστώσεων που της διατίθενται για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των αντίστοιχων σχολείων (θέρμανσης, φωτισμού, ύδρευσης, τηλεφώνου, αποχέτευσης, αγοράς αναλώσιμων υλικών κλπ), η αμοιβή καθαριστριών, η εκτέλεση έργων για την επισκευή και συντήρηση των αντίστοιχων σχολείων και του κάθε είδους εξοπλισμού τους, η διαχείριση των εσόδων από την ενδεχόμενη εκμετάλλευση των σχολικών κυλικείων, καθώς και η λήψη κάθε άλλου μέτρου που κρίνεται αναγκαίο για τη στήριξη της διοικητικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.   

Δεν έχουν κανένα μέσο για να ασκήσουν αυτές τις αρμοδιότητες, γιατί δεν υπάρχει οργανισμός αυτών των ΝΠΔΔ. Έχουν οριστεί απλώς τα διοικητικά συμβούλια, όπως ονομάζονται σχολικές επιτροπές, τα οποία έχουν όλες τις ευθύνες που ορίζονται από το άρθρο 240 «Διοίκηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου».

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους. Μη έχοντας γραμματειακή υποστήριξη δεν μπορούν να βρουν προηγούμενες συμβάσεις, δεν υπάρχουν σωστά αρχεία, δεν γίνεται διαβάθμιση αναγκών, δεν έχουν λογιστική και νομική υποστήριξη κ.λ.π.

Είναι αδύνατον να γίνουν οργανισμοί για 14 ΝΠΔΔ, είναι απαραίτητο όμως να συσταθεί ένα ΝΠΔΔ για την Παιδεία όπως προβλέπει ο Καλλικράτης, που θα γίνει οργανισμός «ομπρέλα» για τα 14 αυτά ΝΠΔΔ του Δήμου της Αθήνας.

Θέλοντας όμως να πάμε ένα βήμα παρακάτω μέσα σε αυτό το ΝΠΔΔ για την Παιδεία μπορούν να προστεθούν και οι αρμοδιότητες της Δια Βίου Μάθησης.

Η Δια Βίου Μάθηση στο Δήμο Αθηναίων

Το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην γενική εκπαίδευση ενηλίκων. Δημιουργεί προγράμματα τα οποία καλεί τους Δήμους να υλοποιήσουν μέσα από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που πρέπει να ιδρύσουν( Κ.Δ.Β.Μ.), αλλά ζητά και προτάσεις των Δήμων για να ενσωματωθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης.

Το Κ.Δ.Β.Μ. μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο ή να λειτουργεί στα πλαίσια ενός ΝΠΔΔ. Με την σύσταση του ΝΠΔΔ για την Παιδεία εκτός από την εξυπηρέτηση των Σχολικών Επιτροπών μπορεί να εξυπηρετηθεί και η ανάγκη για το Κ.Δ.Β.Μ. και την ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης, αξιοποιώντας τα άδεια σχολικά κτήρια και άλλες υποδομές του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Αθηναίων.

Επειδή όλα αυτά θα γίνουν με ιδία μέσα, δεν θα υπάρχει κόστος για τον Δήμο Αθηναίων. Υπάρχει όμως η προοπτική να απορροφηθούν χρήματα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ενσωματώνοντας στο ΝΠΔΔ για την Παιδεία και τη Δια Βίου Μάθηση, την αρμοδιότητα της απασχόλησης και την κατάρτιση.


ΚΕΚ Δ.Α.

Με τον Ν.4046/2012 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, η υπ’αριθ.
9.16031/Οικ. 3.2815/10.9.2009 (Β’ 1999) «Σύστημα Πιστοποίησης
Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), καταργείται και η άδειά
τους λήγει 31η Αυγούστου 2013.

Για να συνεχιστεί η λειτουργία τους, οφείλουν να έχουν αδειοδοτηθεί
σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, σαν Κέντρα Δια Βίου Μάθησης
επιπέδου Δύο.

Το ΚΕΚ ΔΑ, μπορεί να αδειοδοτηθεί σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, όμως
ο Δήμος Αθηναίων, θα ήταν παράξενο να διαθέτει δύο Κέντρα Δια Βίου
Μάθησης, ένα με την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και ένα εντός του
Δήμου.

Δίνεται η δυνατότητα λοιπόν, η τεχνογνωσία  του ΚΕΚ να ενσωματωθεί στις νέες δομές και να υλοποιεί εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους και επαγγελματίες, που αποδίδουν κέρδος. Παράλληλα ο Δήμος Αθηναίων θα υλοποιεί την πολιτική του για την ανεργία και την απασχόληση σύμφωνα με το άρθρο 75 του ΚΔΚ, που προτρέπει στην δημιουργία ΚΕΚ (τώρα ΚΔΒΜ επιπέδου 2)

Συγχωνεύοντας σχολικές επιτροπές, δια βίου μάθηση και απασχόληση σε ένα νέο ΝΠΔΔ λύνει πολλά από τα υπάρχοντα προβλήματα, αναπτύσσει νέες αρμοδιότητες που του έχουν παραχωρηθεί και εκμεταλλεύεται περισσότερες δυνατότητες.

Αθήνα 16/11/2012

Τζίνη Γεννηματά
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων