Με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κας Συλβάνας Ράπτη, αποστολή από Δημοτικούς Συμβούλους και Συμβούλους Δημοτικών Κοινοτήτων των Αθηνών, επισκεφθήκαμε τον Δήμο των Ιξελών.
Ο δήμος Ιξελών είναι πολύ-πολιτισμικός και ο Δήμαρχος Βιλύ Ντεκουρτύ (Willy Decourty), μας εξήγησε πως κατάφερε να αποφύγει την δημιουργία "γκέτο" και την κοινωνική περιθωριοποίηση με την Τέχνη. Φεστιβάλ και εκδηλώσεις για κάθε πολιτιστικό στοιχείο είναι τα όπλα που χρησιμοποιούνται ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, "Αυτό που μας ενώνει είναι η διαφορετικότητα" είπε χαρακτηριστικά, ο Δήμαρχος.
Παράλληλα όμως φροντίζουν για την ισορροπία του χώρου και τον έλεγχο των ενοικίων για να μην χωριστούν σε ακριβές και φτηνές γειτονιές (σε Κολωνάκι και Αγ. Παντελεήμονα θα λέγαμε εδώ!).
Καταληψίες υπάρχουν και στις Ιξέλες, που ο χειμώνας είναι βαρύς και οι άστεγοι έχουν μεγάλη ανάγκη από καταλύματα. Αντί για τη βίαιη εκκένωση των κτηρίων όπως προτάθηκε ο Δήμαρχος των Ιξελλών προτίμησε να ακολουθήσει μια άλλη πρακτική: Την στέγαση των ανθρώπων αυτών σε δημόσια κτήρια μέχρι να δοθεί μιά ολοκληρωμένη κυβερνητική λύση.
Επιτροπή Πρόληψης Προβλημάτων υπάρχει στο Συμβούλιο των Ιξελών για τις "ευαίσθητες" γειτονίες όπως η αφρικανική και πραγματοποιούνται Τοπικές Γενικές Συνελεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.
Ο αθλητισμός και το πρόγραμμα του δήμου για τις πολεμικές τέχνες είναι το εργαλείο για να τραβήξουν την νεολαία κοντά τους και να την κατευθύνουν στην απασχόληση. Η ιδέα αυτή είναι δανεισμένη από το παράδειγμα της Χάβρης.
Ο Δήμος Ιξελών είναι εξωστρεφής. Έχει αδελφοποιηθεί με άλλες πόλεις και έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πυρκαγιές στη Ζαχάρω, για την οποία έγιναν εκδηλώσεις με προβολή ντοκυμαντέρ και συγκέντρωση χρηματικής βοήθειας.
Ο Δήμαρχος Ιξελών κος Βιλύ Ντεκουρτύ, δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από τους Συμβούλους των Αθηνών που αφορούσαν κυρίως στο μεταναστευτικό και στην διοικητική δομή της πρωτεύουσας του Βελγίου.
Προσωπικά αυτό που αποκόμισα από τη συνάντηση, ήταν ότι ο Δήμος των Ιξελών δεν ανακάλυψε τον τροχό, ούτε έχει τη μαγική συνταγή... χρησιμοποιεί όμως κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το Βέλγιο είναι χωρίς κυβέρνηση!!! περισσότερο από 200 ημέρες!!! η ζωή συνεχίζεται ήρεμα, γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί και επιλύει προβλήματα, στη βάση της κοινωνίας.
...και στην Αθήνα δεν έχουν οι Σύμβουλοι θέσεις να καθίσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ευρωβουλευτή κα Συλβάνας Ράπτη μαζί με τις ευχές μου για το δύσκολο έργο της στο Ευρωκοινοβούλιο.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κώστα Τσεκούρα και τους συνεργάτες του.